Mythe 5


Een woning van hout is niet bestand tegen overstromingen

U kent de beelden wel uit het nieuws; woningen die door wild stromend water worden ondergraven en tenslotte worden meegenomen met de stroom. Natuurlijk wilt u uw droomhuis en al uw bezittingen niet op deze manier verliezen.
Wij kunnen u geruststellen. De kans dat iets dergelijks met een van onze woningen gebeurt is nagenoeg nul.

De huizen die u op de TV ziet wegdrijven staan gewoon op de verkeerde plek. Dat ze vroeg of laat meegesleurd zouden worden bij een overstroming was dan ook te verwachten. Die beelden konden alleen gemaakt worden omdat de cameraploeg al dagenlang stond te wachten om het moment supreme vast te leggen. Zulke beelden zijn uniek en brengen veel geld op.
Maar tienduizenden huizen in hetzelfde gebied zijn gewoon blijven staan, of ze hebben alleen wat waterschade opgelopen.

In veel landen worden woningen gebouwd zonder dat daarvoor een vergunning vereist is. In sommige gebieden zijn overheden nogal laks en staan woningbouw op gevaarlijke plekken toe. En juist op zulke plekken is de grond goedkoop en bouwen juist de minder bemiddelden een woning (en die voldoet bij lange na niet aan de hoge eisen die wij hanteren). Soms staat zo’n volledig houten huis gewoon los op wat stapeltjes stenen !

Gelukkig gaat u bouwen in Nederland of België, waar dergelijke zaken goed gereguleerd zijn. Op gevaarlijke plaatsen mag niet gebouwd worden. Dicht bij rivieren geldt een bouwverbod.
En uw huis wordt door ons gebouwd, dus het is stevig verankerd aan een betonnen bodemplaat. Wegdrijven zal uw huis nooit.

Kiest u voor een kelder onder uw huis, dan zal deze altijd in steen of betonblokken worden gebouwd. Is er kans op het indringen van water of ligt het grondwaterniveau hoog, dan is het raadzaam een betonnen kelder te bouwen. Onze houtconstructie gaat niet lager dan 20-30cm boven het maaiveld. Daaronder, en in de grond, is het gebruik van hout af te raden.

Naar de volgende mythe