Ik kan toch een aannemer het hele huis laten bouwen?


Natuurlijk is dat een goede optie, maar daarmee worden de problemen niet echt opgelost. In feite huurt u iemand in om alles te coördineren en problemen te vermijden. Iemand die (hopelijk) alle kennis en ervaring in huis heeft. Iemand die de juiste vaklieden inschakelt, die controles uitvoert en die straks verantwoordelijk is voor garantie op het gehele project. Iemand die u niet van het kastje naar de muur stuurt, maar die fouten voorkomt, tijdig oplost, maar ook na oplevering (en na betaling) garantie verleent.

Een sleutel-op-de-deur-firma (of turn-key aannemer) hoeft niet duurder te zijn dan bouwen in eigen beheer. Die firma huurt immers doorlopend onderaannemers in, kan daar betere prijzen bedingen en heeft bovendien de kennis om alles goed te controleren, waardoor fouten (en extra kosten) worden vermeden.

Toch blijven een aantal problemen bestaan als u kiest voor een willekeurige sleutel-op-de deur firma. Ook die aannemer laat iedere keer ruimte tussen opeenvolgende werken om te voorkomen dat een onderaannemer niet kan beginnen omdat de vorige te laat klaar is. Een groot deel van de tijd ligt uw bouwproject dus gewoon stil en er gebeurt niets.
Reken er dus op, dat u zelfs bij deze aanpak niet in uw nieuwe woning kan trekken binnen een jaar na de aanvang van de bouw.
En al die tijd draagt u de financiële lasten van 2 huizen !

Naar de volgende vraag