Mythe 11


Houten huizen kraken, zijn gammel en gehorig

Hout werkt, het zet uit en krimpt. Dus houtconstructies kraken en woningen gebouwd van hout kraken dus voortdurend. Niet waar!

Hout kraakt bij plotselinge temperatuurverschillen. Na een warme dag gaat de zon onder en opeens koelt het hout af, krimpt en kraakt.
Bij onze constructie gebeurt dat niet. Onze woningen zijn zo geconstrueerd, dat ze de binnentemperatuur vasthouden. In de winter wordt de warmte vastgehouden, in de zomer de koelte. Plotselinge grote temperatuurverschillen komen niet voor en kraken dus ook niet.

Onze woningen zijn degelijk geconstrueerd en niet gammel. Hout is ongekend sterk en de sandwichconstructies die wij toepassen voorkomen, dat er bewegingen of resonanties optreden. Qua stevigheid en stijfheid doet onze constructie nauwelijks onder voor steen of beton; in elk geval voelt u absoluut geen verschil.

Gehorigheid tussen ruimtes ontbreekt in de woningen van RD Benelux. Onze binnenwanden zijn gevuld met geluiddempend materiaal en de lagen van verschillende materialen hebben eveneens een gunstig effect op geluiddemping. De demping tussen 2 ruimtes is bij onze constructie aanzienlijk beter dan met een halfsteense gemetselde muur.
Overigens zijn ook onze binnendeuren dusdanig uitgevoerd dat ze geluid beter dempen dan u gewend bent. Van harde muziek op de kamer van één van de kinderen heeft u dus veel minder last.

Maar als er boven iemand loopt, dan hoor je dat beneden, daarvan bent u overtuigd. Wij moeten u teleurstellen want u heeft ongelijk. Bij onze woningen zijn geen voetstappen hoorbaar, noch gestommel. Zelfs als boven iemand met hoge hakken over een tegelvloer loopt is de kans dat u daar beneden ook maar iets van hoort minimaal.
Dat komt, omdat onze verdiepingsvloer is opgebouwd uit een aantal lagen van verschillende materialen, die ieder bepaalde frequenties dempen. En de vloerconstructie is gevuld met minerale wol, die uitstekende geluiddempende eigenschappen heeft.

Naar de volgende mythe