Mythe 12


Een houten woning wordt weggeblazen bij een flinke storm

Onze woningen – en houten woningen in het algemeen – zijn uitstekend bestand tegen storm en onze huizen doorstaan alle stormen, die er in de Benelux zijn geweest en die redelijkerwijs te verwachten zijn.

Als u denkt aan een houten woning, dan verschijnen in uw gedachten de beelden van woningen in Florida, die met de grond gelijk gemaakt zijn door een hurricane.
Uw conclusie is, dat houten woningen niet bestand zijn tegen hevige stormen.
Dat klopt niet.

Als dat zo was, dan zou men in Florida geen woningen van hout meer bouwen. Immers, orkanen zijn daar niet bepaald zeldzaam en ieder jaar wordt die staat wel een keer geteisterd door een storm, waarvoor men steeds opnieuw een naam weet te verzinnen.
Het is geen fenomeen van de laatste jaren, maar het deed zich al voor toen men daar de eerste huizen ging bouwen, eeuwen geleden.

Houten woningen zijn uitstekend bestand tegen stormen, maar de krachten, die tijdens zo’n orkaan op de constructie inwerken zijn gigantisch. Plaatselijke windsnelheden van meer dan 250km/u zijn geen uitzondering. Bij dergelijke windsnelheden wordt elk normaal huis beschadigd, ongeacht hoe het is gebouwd. Een huis bouwen dat gegarandeerd daartegen bestand is kan, maar is onevenredig duur.
Dat is ook niet nodig, want de schade is relatief beperkt. Dat enige tientallen huizen verloren gaan is vervelend voor de mensen die het treft (en die doorgaans daartegen zijn verzekerd), maar om nu miljoenen huizen aanzienlijk duurder te gaan bouwen is niet echt een optie.

Want de beelden die u ziet zijn natuurlijk de meest “spectaculaire”. Niemand zet immers nog het nieuws op om te zien dat ondanks de zware orkaan alle huizen onbeschadigd overeind zijn gebleven (op een paar na). Nee, we willen sensatie zien (en de media doen daar graag aan mee).
Dus die 5 huizen die volledig verwoest zijn, die halen alle nieuwsuitzendingen. De 10 miljoen huizen die er nog staan, daarvan ziet u geen enkel beeld.

Ook tornado’s kunnen een huis volledig vernielen, ongeacht hoe het is gebouwd. In de zomer van 2008 werden boerderijen in Noord-Nederland verwoest. Die waren overigens gebouwd uit baksteen, maar desondanks bleef er niet veel van over.
Een tornado werkt als een grote stofzuiger en alles wat in de slurf terechtkomt is verloren; het wordt opgezogen en verderop weer neergekwakt.

Orkanen komen in Nederland en België nooit voor en tornado’s zijn uiterst zeldzaam. Dat er bij een tornado woningen worden beschadigd is nog zeldzamer, omdat tornado’s zich vooral voordoen in open (en dus dun bevolkte) gebieden.

In elk geval is dit geen reden af te zien van het bouwen van een woning volgens onze technologie.

Naar de volgende mythe