Mythe 16


In een houten woning kun je niets ophangen

Natuurlijk zijn er vakantiewoningen en tuinhuizen, waar de binnenmuren alleen maar van gipsplaten zijn gemaakt. Iets ophangen valt dan niet mee, want in gips kun je niet schroeven en vóór je het weet heb je forse schade.

RD Benelux bouwt echte woningen. Net als de buitenwanden zijn ook onze binnenwanden opgebouwd met stevige houten constructies en Fermacell panelen aan beide zijden. Schilderijen of lichte voorwerpen ophangen met snelschroeven is een kleinigheid.
Zelfs de keukenkastjes kunnen gewoon geschroefd worden.

Gaat het om echt zware voorwerpen, dan kan gebruik worden gemaakt van zgn. holle-wand pluggen. Een gewicht van 15-20kg per schroef is geen probleem. U kunt natuurlijk ook zware houtdraadbouten gebruiken, mits u die precies in het midden van de houten constructie draait. Iedere 60cm vindt u een staander. Aldus kunt u wel 100kg aan een bout ophangen.
Wij monteren immers ook hang-WC’s en daar kan ook heel wat gewicht op.

Dus: aan de wand van een RD-woning kun je “een paard ophangen”…

Heeft u trouwens wel eens geprobeerd in een gemetseld huis iets op te hangen?
Dat begint meestal met een hamer en een spijker. De spijker gaat door het pleisterwerk als door boter en komt vervolgens in de harde steen of beton. Het ene moment lijkt het een simpel klusje, het volgende moment slaat u de spijker krom, slaan de vonken u om de oren en breekt er zomaar een flink stuk uit de muur. Oei, gelukkig komt het schilderij straks over die beschadiging.
U boort een gat, wat met uw dure pneumatische boormachine een peulenschil blijkt. Helaas komt dat gat nooit precies op de plek die u wilt. De ruwe ondergrond en de stenen en voegen zorgen ervoor, dat de boor “wegloopt” en het gat minstens een centimeter verderop komt. Komt dat nog wel goed?
En tien tegen één zijn er holle stenen of betonblokken gebruikt. Het plugje dat u in het geboorde gat stopt valt in de holle steen. Heel voorzichtig probeert u het zoveelste plugje, probeert de schroef erin te draaien zonder dat het plugje doorvalt. En zonder dat het plugje meedraait.
Nu alleen nog stofzuigen…

Hoezo, in een houten huis kun je niks ophangen? In werkelijkheid gaat dat juist een stuk makkelijker dan in een gemetseld huis. Die dure boormachine hoeft u niet eens te kopen of te lenen.

Naar de volgende mythe