Mythe 17


Een woning mag niet “te goed geïsoleerd” zijn

Onzin. Te goed geïsoleerd bestaat niet, de oorzaak van optredende problemen is onvoldoende ventilatie.

Tot in de zestiger en zeventiger jaren was vocht in huis nauwelijks een probleem. In de keuken verdween vochtige lucht via een rooster of een bovenlicht, in de badkamer (vóór die tijd hadden veel huizen niet eens een badkamer) werd na het baden of douchen (1x in de week) even het raam open gezet. Gaten en kieren bij ramen en deuren en vooral bij het dak zorgden voor voldoende frisse lucht in huis. Vochtproblemen waren er nauwelijks.
Maar daarvoor kwam wel ieder uur zo’n 100-150m³ (koude) buitenlucht binnen, die in de winter opgewarmd diende te worden.

Na de oliecrisis in de zeventiger jaren werden mensen zich ervan bewust, dat op die manier wel erg veel kostbare energie verloren ging.
Hoe slechter de luchtdichtheid, hoe goedkoper het is deze te verbeteren. Een rondgang door het huis met een bus PUR-schuim en het dichten van de kierende ramen en deuren met een paar rollen tochtband bleek relatief goedkoop. Voor zo’n 50 ouderwetse guldens of 1.000 frank was de luchtdichtheid ingrijpend verbeterd. Energienota omlaag, maar – letterlijk – forse nieuwe problemen in huis gehaald.

Onvoldoende ventilatie leidt tot hoge luchtvochtigheid in huis. Gevolgen: vochtplekken op de muren, schimmels in badkamer en keuken, muffe geur, toename van huismijt, kleren en dekens voelen klam aan, etc. Onvoldoende ventilatie beperkt de hoeveelheid frisse lucht in huis. Gevolgen: toename CO2, onaangename geurtjes, ademhalingsproblemen (vooral voor mensen die toch al astmatisch zijn), allergieën en allerhande ondefinieerbare klachten (vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid, etc.).

Al snel werd geroepen, dat al dat isoleren slecht is voor de mensen. De huizen zijn “te goed geïsoleerd”, was de conclusie.
Laten we voorop stellen, dat “te goed geïsoleerd” niet bestaat. Hoe meer isolatie, hoe beter het klimaat binnen wordt vastgehouden en hoe minder energie dat kost. Dat geldt zowel voor de zomer als de winter.
Natuurlijk kost isoleren geld en er komt een punt waarop betere isolatie niet meer rendabel is. Die investering moet immers terugverdiend worden met besparingen op stookkosten (en de kosten voor koelen in de zomer).

De woningen van RD Benelux zijn altijd voorzien van een balansventilatiesysteem, doorgaans in combinatie met een warmtepomp voor warmwatervoorziening en actieve koeling.
Dit systeem zorgt ervoor, dat er ieder uur 100-200m³ frisse buitenlucht uw huis binnenkomt. De verwarmde binnenlucht die naar buiten gaat wordt gebruikt om de koude buitenlucht op te warmen. Zo blijft meer dan 90% van de energie behouden, terwijl er altijd frisse lucht in huis is en alle vocht uit het huis wordt verdreven. Overigens gebeurt dat zonder voelbare luchtstromen en vrijwel geruisloos.

Veel frisse lucht en het ontbreken van vocht dragen bij aan het onovertroffen comfort van de woningen van RD Benelux.

Naar de volgende mythe