Mythe 18


Van balansventilatie word je ziek

Niet waar, balansventilatie is een perfecte oplossing. RD Benelux beknibbelt echter niet op de kwaliteit (dat is altijd de oorzaak van problemen met dergelijke systemen).

Sedert het midden van de negentiger jaren wordt actief gewerkt aan een betere luchtdichtheid van nieuwe woningen. Dat bespaart weliswaar energie, maar luchtdichtheid voorkomt ook het binnenkomen van voldoende frisse lucht.
Zowel in Nederland als in België zijn voorschriften gekomen inzake luchtverversing in nieuwe woningen. Tienduizenden woningen zijn inmiddels voorzien van balansventilatie.

In beginsel is balansventilatie een uitstekend systeem. Het ververst doorlopend voldoende lucht en houdt tegelijkertijd het energieverlies laag.
Daardoor blijft het huis droog. Waartoe een te hoge luchtvochtigheid in veel stenen huizen leidt kunt u zien op de website van Murprotec (www.murprotec.be).
Met goede ventilatie, zoals in de woningen van RD Benelux, voorkomt u al deze problemen.

Het hart van zo’n systeem is een kruisstroom-warmtewisselaar met 2 ventilatoren. In het huis (keuken, WC en badkamer) bevinden zich afzuigroosters. De afgezogen lucht wordt via kanalen naar de warmtewisselaar geleid en vervolgens naar buiten. Frisse buitenlucht wordt buiten aangezogen, loopt via de warmtewisselaar en wordt via een systeem van luchtkanalen ingeblazen in de leefruimtes (woon- en slaapkamers).
De warmtewisselaar is een constructie waarin de luchtstromen elkaar dusdanig passeren, dat de lucht niet wordt vermengd, maar de warmte die in de afgewerkte binnenlucht zit wordt overgebracht naar de verse buitenlucht. De “vuile” lucht wordt dus afgekoeld, de schone lucht opgewarmd. Dat kost bijna geen energie; het rendement ligt op 80-90%.

Zoals gezegd, een uitstekend systeem, mits goed ontworpen, goed aangelegd, uitgerust met goede apparatuur, vakkundig afgeregeld en regelmatig onderhouden.
U raadt het al, met balansventilatie kan heel veel mis gaan. Zeker als het halen van vage specificaties en een lage kostprijs de enige criteria zijn. Dan zijn soms de buizen te dun, ventilatorunits te licht, roosters op de verkeerde plaats aangebracht, systemen niet afgeregeld, enz. Het gevolg is onvoldoende afzuiging, te weinig verse lucht of irritante geluidsoverlast. Om dat geluid te verminderen schakelen bewoners het systeem uit of op een te lage stand. Filters worden niet tijdig schoongemaakt of vervangen. In plaats van verse buitenlucht ademen de mensen constant teveel oude, afgewerkte lucht met teveel CO2 in.
Mensen worden ziek en dat is ook verklaarbaar. Maar om een documentaire hierover de titel “Ziek door balansventilatie” mee te geven is wel erg ongenuanceerd.

Een goed ontworpen en vakkundig afgeregeld balansventilatiesysteem is de enige – en als juist bewezen – manier om een woning energiezuinig te maken (in combinatie met luchtdichtheid en goede isolatie natuurlijk).
RD Benelux zorgt ervoor, dat u zo’n systeem in uw huis geïnstalleerd krijgt. Goed ontworpen, goed aangelegd en goed afgeregeld.

Naar de volgende mythe