Mythe 19


De extra investering in een Passief Huis verdien je nooit terug

Niet waar en wij rekenen u zo dadelijk voor hoe kort dat kan duren.

Uw nieuwe huis zit vol investeringen die niets opbrengen. Een bijzondere dakconstructie, verspringende wanden, ramen die hoog doorlopen, een veranda, decoratieve materialen en versieringen, luxe deuren en wandbekleding, ga zo maar door. In veel gevallen worden deze wensen in het ontwerp opgenomen en krijgt u vervolgens een prijs voor het totaal.
Als u het puur praktisch en economisch bekijkt heeft u al die franje niet echt nodig en u weet zelden wat u ervoor betaalt.
Erger nog, misschien heeft u wel helemaal geen nieuw huis nodig.

Uw keuze voor een nieuw thuis wordt beheerst door emotie. U droomt van een betere leefomgeving voor uzelf en uw gezin. U wilt uw kinderen zien opgroeien in een mooie, gezonde en veilige woning. U wilt uw familie en vrienden ontvangen in sfeer en luxe. En u wilt zichzelf belonen voor te hard werken en te weinig vrije tijd in verleden, heden en toekomst.
Dat mag best wat kosten.

Maar als het gaat om het milieu, CO2-uitstoot, energieverbruik, verspilling van warmte, gebruik van schaarse en onvervangbare grondstoffen – toch niet bepaald futiliteiten – dan baseert u de beslissing op kille rekensommetjes.
Wat kost het extra en hoe snel kan ik het terugverdienen?
En: “Is de terugverdientijd te lang, dan doe ik het niet…”

Het zou best eens kunnen, dat u zich over een tiental jaren, als mogelijk de olie echt schaars wordt, moet schamen voor een normale woning. Net zoals rijke Amerikanen in Californië inmiddels hun vrienden trots vertellen dat ze hun Hummer hebben ingeruild voor een zuinige hybride-auto.

Dan toch maar wat cijfertjes.
Onze lage-energie-woningen kosten ongeveer hetzelfde als een gewoon huis in conventionele bouwtechniek. Soms iets meer, maar meestal zelfs minder. Dat is de beste “investering”, want u bespaart zonder extra geld uit te geven.
Een dergelijke woning uitvoeren als Passief Huis kost bij RD Benelux rond de 5% extra; de terugverdientijd is doorgaans minder dan 10 jaar. Maar u kunt zelf de bouwkosten beperken door af te zien van bepaalde constructies. Want sommige verfraaiingen (zoals glazen serres) kosten u niet alleen geld, ze vreten ook energie.

Meestal verdient u de extra PH-investering terug in 7-10 jaar, uitgaande van de huidige gas- en olieprijzen (dus als die niet zouden stijgen) en uitgaande van alleen verwarmen.

Maar bij RD Benelux krijgt u in een Passief Huis automatisch een “koele zomer” cadeau.
Onze woningen zijn nl. voorzien van een passief koelsysteem, dat uitermate zuinig is. Met een klein beetje energieverbruik krijgt u de hele zomer een comfortabele temperatuur in huis. Het wordt zelden méér dan 25 graden in uw woning en kleffe, slapeloze nachten behoren tot het verleden (muggensteken trouwens ook).
Een duur systeem voor airconditioning wordt overbodig en u vermijdt het hoge verbruik van zo’n installatie.
Als u dat in aanmerking neemt, dan is uw terugverdientijd waarschijnlijk heel kort (0 jaar…?), of misschien kost uw Passiefhuis minder dan een gewoon huis met airconditioning. Vergeet ook niet subsidies mee te nemen in uw calculatie.

Naar de volgende mythe