Mythe 21


Alleen stenen huizen behouden hun waarde

Niet waar, integendeel.
In Duitsland, waar alleen kwaliteit telt, behouden de woningen zoals RD Benelux die bouwt prima hun waarde. Deze HSB-woningen, die aan hoge eisen voldoen, zijn zeker zoveel waard als vergelijkbare stenen huizen. Of juist meer…!

De waarde van een woning wordt deels bepaald door de lokatie. In Duitsland zijn vergelijkbare woningen op dezelfde lokatie, bijvoorbeeld in dezelfde straat, even veel waard. Ook als het gaat om RD-woningen. Mits de staat van onderhoud hetzelfde is. En juist daar scoren de RD-woningen veel beter.

De staat van onderhoud is de tweede factor die de waarde bepaalt. RD huizen hebben nauwelijks onderhoud nodig en dat onderhoud is goedkoper. Bovendien leidt achterstallig onderhoud niet tot onherstelbare schade, zoals bij bakstenen huizen.
RD woningen zien na enige tientallen jaren bijna als nieuw uit, terwijl de leeftijd aan de gemetselde woningen goed af te zien is. Onze woningen kunnen tegen lage kosten weer helemaal als nieuw uitzien. En wie een RD huis bezit (of koopt) weet, dat de onderhoudskosten in de toekomst ongekend laag zullen zijn. Dat komt o.a. door de hoogwaardige ramen, door de degelijke constructie, door droogbouw, door een zeer lage vochtigheid in huis, door de standaardafwerking van de buitenwanden.

De derde belangrijke factor die de waarde van een woning bepaalt zijn de energiekosten. Die maken deel uit van de maandlasten en komen dus steeds terug. Erger nog, energiekosten stijgen al jarenlang explosief. Huizenkopers letten daar dus steeds meer op. Bij RD woningen zijn die kosten heel laag vanwege de goede isolatie, de luchtdichtheid en het comfortgevoel (de verwarming kan een graadje lager en dat scheelt behoorlijk).
Het verschil in verbruik tussen een ouder stenen huis en een RD-woning scheelt een factor 2 tot 3. Honderden Euro’s per maand dus, elke maand opnieuw en dat verschil wordt steeds meer.

Een RD-woning doet op geen enkel punt onder voor een bakstenen huis. Er zijn geen nadelen, maar wel een lange rij voordelen.
In Duitsland is dat langzamerhand algemeen bekend. De laatste 10 jaar is het aandeel van onze bouwmethode gestegen tot boven de 20%. In 2009 werden bijna 60.000 van deze huizen gebouwd. De geschiedenis heeft aangetoond, dat nadat een technologie 20% aandeel overschrijdt de oude technologie steeds sneller plaats maakt voor de nieuwe.

Eigenlijk is “het stenen tijdperk” al voorbij. Bakstenen huizen zijn als grammofoonplaten bij de komst van de CD, als stoomtreinen na de uitvinding van de elektrische of diesellocomotieven, als typemachines na de introductie van computers; ze zullen langzamerhand uitsterven, ze worden vervangen door “beter en goedkoper”.

Wie in 2012 een stenen huis koopt of bouwt investeert in een typemachine, terwijl de computer minder kost, meer kan en (dus) de toekomst heeft.

Al over 10 jaar zullen aspirant huizenkopers vooral op zoek zijn naar lage energiekosten en minimaal onderhoud in combinatie met comfort. Dan al -en zeker daarna- zullen de woningen van RD Benelux veel beter verkoopbaar zijn dan stenen huizen.

Naar de volgende mythe