Mythe 4


Hout gaat rotten als het nat wordt

Deze stelling is volledig juist. Dus zorgen wij ervoor, dat het hout van uw huis altijd kurkdroog blijft. Onze methode is gecertificeerd (RAL GZ422) en de kwaliteit wordt door onafhankelijke controleurs bewaakt.

Hout is een natuurproduct dat in de natuur wordt afgebroken door schimmels en insecten. Schimmels vormen zich alleen als het hout vochtig genoeg is.
Ook de meeste insecten prefereren vochtig hout, hoewel enkele zich ook graag in droog hout ophouden.
Onbehandeld en onbeschermd hout zal dus aangetast worden. Naarmate het hout harder is zal het langer duren voordat het uiteen valt. Sommige houtsoorten, zoals teakhout, zijn zo hard (en ze bevatten bovendien natuurlijk afweerstoffen) dat ze ook onbehandeld buiten kunnen worden toegepast.
Hardhout is mooi en duur en het zou niet erg efficiënt zijn dit te gebruiken voor de (onzichtbare) draagconstructies.
Want er zijn een aantal uitstekende methoden om hout te beschermen en te verduurzamen.

Schilderen
De meest simpele en misschien wel meest toegepaste methode is schilderen. Daardoor wordt het hout als het ware ingepakt in een harde en vrijwel luchtdichte laag verf. De laatste eeuw zijn deze lakken steeds beter geworden, maar zo’n 800 jaar geleden bestond er ook al verf die een houten gebouw afdoende kon beschermen.
Natuurlijk moet de behandeling regelmatig worden herhaald en gecontroleerd, maar zowel in de Verenigde Staten als in Scandinavische landen staan honderdduizenden volledig houten gebouwen die al honderden jaren overleven dankzij adequaat onderhoud.

Natuurlijk wilt u niet ieder jaar met een pot verf een ladder op en af klimmen om uw huis in goede staat te houden. Dat is ook niet nodig, want de huizen die wij bouwen zijn in hoge mate onderhoudsvrij.

Inpakken
Bijna de hele houtconstructie van de woningen van RD Benelux is ingepakt. Daardoor is het onmogelijk dat het hout nat of zelfs vochtig wordt. Droog hout zal niet rotten en er ontstaan geen schimmels die het hout aantasten. Bovendien kunnen schimmels en insecten niet bij het hout komen.
Natuurlijk dient dat wel vakkundig te gebeuren. Zowel bij het ontwerp als bij de uitvoering (in de fabriek en op de bouwplaats) gaan wij heel zorgvuldig te werk. Wij hebben immers 40 jaar ervaring en wij hebben meer dan 20.000 woningen gebouwd.
RD Benelux geeft dan ook met een gerust hart 30 jaar garantie op de draagconstructie.

Niet alle bouwmethoden garanderen u deze degelijkheid. Vooral als de constructie op de bouwplaats samengesteld wordt is het risico groot dat de bescherming van het hout niet optimaal is en dat er toch vocht ontstaat. Of er zitten al insecten in het hout voordat het wordt ingepakt…

In feite worden onze woningen binnen gebouwd, in onze fabriek. Daardoor is het gegarandeerd droog tijdens de constructie van de wanden. Ook tijdens de assemblage op de bouwplaats waken wij ervoor dat er geen vocht in de constructie kan komen.
Als de woning klaar is kan er onmogelijk vocht bij de constructie komen. En droog hout blijft eeuwenlang onveranderd sterk.

Impregneren
Op sommige plaatsen is het niet zinvol het hout in te pakken. In de dakconstructie gebruiken wij daarom geïmpregneerd hout. Dit hout heeft de bekende groene kleur en het neemt nagenoeg geen vocht op. Het is milieuvriendelijk geïmpregneerd volgens de druk-/vacuüm-methode.
De bescherming berust deels op het “misleiden” van schimmels en insecten. Na de behandeling zien zij niet meer dat het materiaal hout is en ze zullen dan ook geen aanvallen op dit “onsmakelijk spul” lanceren.
Op plaatsen waar het hout in het zicht is gebruiken wij een gladde beits als afdeklaag. Daardoor blijft de houtnerf zichtbaar, maar het hout kan niet worden aangetast.
Ook glans-lak of matte, gladde lak is mogelijk. En iedere RAL-kleur, aan u de keuze.
De afwerklaag behoeft zeker 10 jaar geen enkel onderhoud bij blootstelling aan weersinvloeden (bijv. in kolommen of gevelbekleding). Dak-oversteken zijn zelden blootgesteld aan direct zonlicht of aan regen en de interval voor onderhoud is derhalve nog veel langer.

Naar de volgende mythe