Mythe 7


Een stenen huis gaat veel langer mee dan een houten huis

Niet waar; een huis gaat eeuwenlang mee, mits het goed is gebouwd en regelmatig en vakkundig wordt onderhouden. Ongeacht of het van hout of van steen is. Er bestaan houten woningen van wel 800 jaar oud!

Stenen huizen staan voor eeuwig, zo wordt aangenomen. Fout.
Ook steen slijt en bakstenen brokkelen af als ze te lang vochtig blijven. Kathedralen staan al eeuwenlang, maar alleen omdat er continu gewerkt wordt aan het onderhoud. Dergelijke gebouwen staan nagenoeg constant in de steigers. Als alles is opgeknapt kan de bouwploeg weer opnieuw beginnen, want dergelijke werken duren jaren.
De adel in Groot Brittannië raakte deels aan de bedelstaf omdat hun kastelen en landhuizen kapitalen aan onderhoud opslokten.

Houten huizen rotten al snel weg, zo wordt algemeen aangenomen. Fout.
In Finland zijn houten huizen te vinden, die eeuwenoud zijn. In Zweden werd in 2008 ontdekt, dat een schuur al in de 13de eeuw werd gebouwd. Kerken en historische gebouwen in Scandinavische landen zijn van hout en trotseren de eeuwen (en het harde klimaat).
Als het hout maar goed wordt beschermd en droog blijft zal het gebouw onbeperkt in goede staat blijven.
Moderne bouwmethoden en toepassing van degelijke materialen, zoals in de huizen van RD Benelux, verlengen die levensduur alleen maar. Moderne technologie vermindert vooral het onderhoud en de kosten daarvan.

De meeste huizen worden trouwens niet afgebroken omdat ze versleten zijn. Ze worden afgebroken omdat ze niet meer voldoen aan de wensen van moderne bewoners. Soms is de basisconstructie nog prima in orde, maar niemand wil in het huis gaan wonen. Het is waardeloos geworden. Onderhoud blijft achterwege en na verloop van tijd wordt het bouwvallig.
Oorzaken zijn dikwijls een te hoge vochtigheid, schimmels en ongedierte in huis, slechte isolatie en dus hoge stookkosten, een onaangenaam binnenklimaat, rottende houtconstructies, tocht, krakende en versleten vloeren, e.d.
De kans, dat één van onze huizen ooit om één van die redenen afgebroken zal worden, is klein.

Naar de volgende mythe