Mythe 9


Een houten woning is koud

Integendeel, houten woningen zijn warm, tenminste in de winter. In de zomer zijn ze juist koel.
Dat geldt natuurlijk niet altijd; houten schuurtjes en goedkope vakantiewoningen zijn dikwijls zo slecht gebouwd dat het overal tocht en verwarmen onmogelijk wordt.

Wij leveren woningen die ontworpen zijn voor Midden-Europa, waar de winters koud en de zomers heet zijn. Onze woningen kunnen worden gebouwd tot boven de poolcirkel, of hoog in de bergen en wij zijn in staat de Passief-Huis-norm te halen of te overtreffen.

Steen is een prima geleider; een huis van baksteen neemt dus aan de binnenkant de temperatuur van de buitenkant aan. Vriest het in de winter, dan worden de muren ijskoud, ook aan de binnenkant. Een spouwmuur helpt daartegen maar tijdelijk. Spouwmuur-isolatie geeft enige verbetering, maar de doorgaans toegepaste 5cm minerale wol helpt niet echt tegen de vrieskou.
In onze huizen passen wij 25cm ( ! ) isolatie toe, maar als u dat zou doen met bakstenen muren zouden de buitenwanden 50cm dik worden. Dan houdt u nauwelijks binnenruimte over.

Steen en beton hebben nog een eigenschap, nl. een accumulatieve werking. Net als bij een accu wordt de steen “opgeladen” tot een bepaalde temperatuur. Daalt of stijgt die temperatuur, dan houdt de steen de oorspronkelijke temperatuur nog heel lang vast.
Op een warme zomerdag stijgt de temperatuur van de bakstenen in de zon tot over de 40 graden. Zelfs al daalt de temperatuur ‘s nachts tot 15 graden, dan zijn uw muren ‘s morgens aan de binnenkant nog zeker 30 graden. Als het langere tijd heet is duurt het dagen voordat het binnen afkoelt. Het openzetten van ramen geeft wat verkoeling (hoofdzakelijk door de luchtstroming), maar de temperatuur binnen blijft onaangenaam heet en vochtig. Alleen actieve airconditioning helpt, maar dat is wel een forse aanslag op uw energierekening (om over de aanlegkosten nog naar te zwijgen).

Uw verwarmingssysteem is in de winter continu bezig met het terugdringen van de kou, die door de stenen wanden naar binnen probeert te komen. Isolatie van 5cm en nog een paar centimeter lucht (die moet kunnen circuleren om uw buitenmuur vochtvrij te houden, dus niet isoleert) helpt nauwelijks tegen een temperatuurverschil van 20 graden (als u het binnen 21 graden wil hebben en het is buiten net boven het vriespunt). Middels uw verwarmingssysteem verdwijnt het peperdure gas of uw stookolie naar buiten.

In de woningen van RD Benelux wordt de warmte en de kou effectief buiten gehouden door zo’n 25cm isolatiemateriaal; dat is 5x zo dik als gebruikelijk in de conventionele woningbouw.

Houten schuurtjes en slecht gebouwde houten woningen zijn niet alleen koud omdat ze slechts een dunne wand hebben en niet geïsoleerd zijn. In deze gebouwen – en ook in de meeste stenen woningen – laat de luchtdichtheid te wensen over.
Oudere woningen – en zelfs veel recent gebouwde woningen – hebben veel gaten en kieren. Rondom de ramen en deuren vindt een doorlopende luchtstroom plaats. Ook via de zolder en dakconstructie verdwijnt lucht van binnen naar buiten. In een dergelijke woning wordt ieder uur zo’n 100-150m³ lucht ververst. Dat is goed voor de bewoners, want er is voldoende verse lucht in huis en de hoeveelheid CO2 (oftewel kooldioxide, een gas dat wij constant uitademen) blijft beperkt.
Maar in de winter is die verse lucht ijskoud, terwijl u de lucht die verdwijnt heeft opgewarmd tot een aangename temperatuur. Oftewel, uw dure gas of stookolie verdwijnt naar buiten en de frisse lucht moet u opnieuw opwarmen. Dat tikt aardig aan op uw energierekening.

De woningen van RD Benelux zijn in hoge mate luchtdicht. Bij ons verdwijnt geen warme lucht naar buiten. De duur betaalde energie blijft grotendeels behouden door het gebruik van balansventilatie (zie betreffende hoofdstuk).

Conclusie: de woningen van RD Benelux zijn uiterst comfortabel, koel in de zomer, warm in de winter, vochtvrij, met veel frisse lucht.

Naar de volgende mythe