Bewust: milieu


Het kappen van bomen schaadt het milieu niet

Dat het kappen van hout (voor woningbouw) geen aanslag op het milieu betekent leggen wij u zo meteen uit.
Want u heeft er misschien nooit over nagedacht, maar voor het bouwen van stenen huizen worden grote diepe zandkuilen gegraven en wordt in Maastricht de St-Pietersberg afgegraven voor het maken van cement. In steengroeven verdwijnen complete bergen en voor kiezel worden grote grindgaten gegraven, die zich vullen met water.
Die aantasting is onomkeerbaar. Weg is weg. Voor altijd.

Bakstenen, de naam zegt het al, worden gebakken in grote ovens. Daarbij is heel veel brandstof en energie nodig, er gaat warmte verloren en er wordt veel CO2 uitgestoten.

Waar een boom wordt geveld kan zo weer een nieuwe boom groeien. Moderne bosbouwbedrijven zorgen dat er ook weer wordt aangeplant en onderhouden.
Europa is het enige continent waar het grondoppervlak dat bedekt is met bossen continu groeit.

bekijk het filmpje: Nature’s stroke of genius

Het hout dat voor de huizen van RD Benelux wordt gebruikt komt uit het noord-oosten van Tsjechië. In dit land zijn de houtreserves de laatste 100 jaar fors toegenomen. Momenteel groeit de reserve jaarlijks met 3 miljoen kubieke meter. In 2003 was de totale voorraad in het land 650 miljoen m³ (in 1930 was dit 307 miljoen m³, ruim een verdubbeling).

Zelfs als u, en met u honderden andere gezinnen in de Benelux, zouden besluiten een huis met een draagconstructie van hout te bouwen wordt die houtvoorraad niet aangetast.

Lees ook: Mythe 3: houtkap is slecht voor de natuur en het milieu

Lees verder