Bewust: passief huis


Het Passief Huis concept werd in de jaren negentig ontwikkeld door de Zweed Prof. Bo Adamson en de Duitser Dr. Wolfgang Feist (www.passiv.de).
Inmiddels zijn er meer dan 1000 woningen gebouwd volgens deze technologie (http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house).
In België is alle informatie over het bouwen van een Passief Huis beschikbaar bij het Passiefhuis Platform vzw (www.passiefhuisplatform.be).

De belangrijkste criteria waaraan een huis moet voldoen om de standaard te halen zijn ver doorgevoerde isolatie (K = 15kWh/m²/jaar) en een extreme luchtdichtheid (n50 < 0,6/h).

Of, indien de luchtdruk in huis 50Pa hoger is dan buiten mag slechts 60% van het totale volume van de lucht binnen het huis per uur weglekken. Dit wordt gemeten met een zgn. Blowerdoor test.

U kunt heel snel uitrekenen hoeveel (beter gezegd, hoe weinig) energie uw huis straks gaat gebruiken als u de PH-norm haalt.
Een K-waarde van 15 betekent, dat u het huis kunt verwarmen met 15kWh per vierkante meter oppervlak per jaar. Bouwt u een middelgroot huis van 150m², dan is uw verbruik per jaar 2250kWh.
Een kWh (kilo-watt-uur) kost rond de €0,22 (medio 2015), dus u betaalt per jaar aan het energiebedrijf voor het verwarmen van uw huis (als u dat elektrisch zou doen) een bedrag van slechts €495.

Dat wordt natuurlijk niet uw totale rekening voor energie. Uw kookplaat, boiler, wasdroger, vaatwasser, ventilatiesysteem, TV, computer en spaarlampen verbruiken ook stroom. Dat verbruik wordt niet minder door alleen maar een Passief Huis te bouwen.
Het goede bericht is, dat alle energie die door uw apparatuur wordt omgezet in warmte bijdraagt aan het verwarmen van uw Passief Huis. Dat is zo bij ieder huis, maar in een gewone woning is het een druppel op een gloeiende plaat (in dit verband beter gezegd: een hete druppel op een ijsbaan).

Wat dat in de praktijk betekent: de computer waarop deze website wordt beheerd produceert voldoende warmte om het kantoor (24m²) waarin het apparaat staat vrijwel de hele winter warm te houden.

Een ander voordeel van een Passief Huis is, dat het niet alleen in de winter de warmte vasthoudt, in de zomer blijft het in huis lekker koel. Zeker als u beschikt over een aardbuis en actieve koeling.
In vergelijking met airconditioning zijn de aanlegkosten extreem laag en dat geldt eveneens voor het verbruik.

Zo combineert u maximaal comfort met lage energie-nota’s, terwijl u evenmin een aanslag pleegt op de olie- en gasreserves van onze aardbol.

Bel ons voor een afspraak als u ons Passief Huis wilt bezoeken.

Subsidies en informatie België

www.energiesparen.be/subsidies
www.electrabel.be/premies
www.passiefhuisplatform.be

Subsidies en informatie Nederland:

www.energiegids.nl

Lees verder