Comfortabel: koel in de zomer


Wat goed is tegen de kou is ook goed tegen de warmte, luidt een oude wijsheid.
De uitstekende isolatie in een woning van RD Benelux houdt in de zomer de warmte buiten en de koelte binnen.

Bij een stenen woning verhit de zon de buitenmuren. De temperatuur loopt op tot boven de 40 graden. De isolatie in de spouwmuur voorkomt niet dat ook uw binnenmuur direct opwarmt naar meer dan 35 graden. Tegen de avond is het in uw huis niet meer uit te houden. Gelukkig gaat de zon weg, maar dat helpt niet veel. De stenen houden de warmte vast en tegen de morgen zijn de muren nog steeds warm.
Ook de relatieve luchtvochtigheid blijft hoog. Het gevolg: klamme, kleffe en slapeloze nachten.
Ramen open helpt niet, dat helpt alleen de muggen…

In een woning van RD Benelux zal u dat niet gebeuren.
Door de uitstekende isolatie blijft de binnenwand heel lang koel. De wanden slaan geen warmte op, waardoor het tegen de avond in huis niet meer verder opwarmt.
Het beetje warmte dat in de loop van een hete dag naar binnen dringt wordt effectief bestreden door het koelsysteem. Bijna zonder energieverbruik (o.a. middels een warmtepomp) wordt de hele dag verse en koele lucht uw huis binnen gebracht.
De voortdurende luchtverversing houdt ook de relatieve luchtvochtigheid laag, dus een zweterig gevoel blijft uit.
Slapeloze nachten in de zomer behoren definitief tot het verleden.

U kunt dit natuurlijk ook proberen te bereiken door airconditioning aan te leggen. Dat kost u al gauw een extra investering van €15.000. En in de zomer loopt uw elektriciteitsnota flink op (bij een gemiddelde woning zo’n €600).
Die airconditioning is eigenlijk “dweilen met de kraan open”. In plaats van de hitte buiten houden laat u die warmte onbeperkt binnen en zet haar om in koelte, ten koste van fors energieverbruik.
In een woning van RD Benelux komt nauwelijks warmte binnen, dus het koelen kost bijna niets.

Airconditioning heeft veel nadelen: (1) de aanlegkosten zijn hoog, (2) ze verbruikt veel energie, (3) ze werkt niet geruisloos, (4) u moet overal units plaatsen, (5) er zijn koude luchtstromen, waardoor mensen gaan niezen of kou vatten, (6) ze verversen geen lucht, (7) er is duur onderhoud.

Een woning van RD Benelux is uiterst comfortabel in de zomer en tegelijk energiezuinig.

Lees verder over comfort